Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXV, 18. april 2014, številka 08

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 8/2014

Pesnik je za svojo ljubljeno izbral večer s tangom. Izbral je ples, pri katerem spregovori telo in ima vsak gib svojevrsten pomen. In izbral je Njo, s katero v mislih pleše tihi tango in se v tesnem objemu oddaljuje v neki drugi svet …

Tako je v spremni besedi k pesniški zbirki Smiljana Trobiša Trialog (izdala Založba Spes) med drugim zapisala Manja Žugman Širnik in se s pesmimi pod skupnim naslovom Večer tanga po svoje odzvala na pesnikovo poezijo. Zvezdno zasanjanost in svetle, lahkotne in stvarne verze dopolnjujejo fotografije, v katere je Dina Nunić ujela tango – te delimo tokrat tudi z vami Torej – ples! Ples za vas pred svetovnim dnevom plesa … Približevanje, vznemirljivo spletanje, govorica teles. Predajanje in strast. Usklajenost. Skrivnostni jezik vesolja in duš. Ples, del kulturne izobrazbe vsakogar – posameznika in naroda. Ples – umetnost, šport, zabava. Ples v dežju, ples v soncu, ples na ledu, ples v noči. Ples občutij, ples razpoloženja. Ples teles, ples besed. Ples radosti bivanja. Ples življenja …

Prosim, objemi me

Uvodnik

Ste opazili, kako so današnji otroci »lačni« objemov? Vstopijo v šolo, srečajo sošolce, se objamejo (dekleta tudi poljubijo). Med odmorom sedijo na klopci tesno drug ob drugem, hodijo objeti po hodniku. Po pouku se spet objamejo, poljubijo in se kar ne morejo ločiti. V začetku se mi je zdelo nenavadno, malce smešno, zdaj pa sem pravzaprav žalostna, ko jih takole gledam. V mojih osnovnošolskih časih smo si pomahali, se hitro odpravili domov in se po kosilu ponovno srečali. Skupaj smo bili do noči. In tako vsak dan. Današnji otroci pa se vidijo v šoli, doma sedejo za računalnik in klepetajo brezosebno, hladno. Razmišljanje Suzane Pigac Kokalj.

Več »Klik za več!«

Predčasni prvomajski kresovi

Razgled čez obzorje

Težko si je razumno razložiti zaplete, ki hromijo sprejemanje novega visokošolskega zakona. Po prvotnih ministrovih napovedih bi ga morali uveljaviti to pomlad. A Jernej Pikalo to že prestavlja na prihodnje koledarsko leto, a še to se zdi vse bolj vprašljivo. Temeljno vprašanje pri tem je, kako je lahko prišlo do takšnih odporov, če držijo ministrove trditve, da so ta zakon pripravljali na najbolj transparentni način? O tem vprašanju in drugih razmišlja Jasna Kontler Salamon. Več v ŠR!

Abeceda

Naš komentar

V začetku tega meseca so v ljubljanskem kinu Dvor začeli predvajati Wagenhoferjev dokumentarni film Alphabet. Film je že bil deležen precejšnje medijske pozornosti, vendar ne toliko zaradi svoje značilno filmske kakovosti, temveč predvsem zaradi vsebine filma, o kateri sta bila organizirana tudi dva strokovna pogovora. Ta vsebina je v sicer barvnem filmu prikazana izrazito črno-belo. Po eni strani gre za upravičeno kritiko sodobnega šolstva, vendar za preveč poenostavljeno, po drugi strani pa za premalo kritično in reflektirano predstavljanje nekaterih pojavov kot nekakšne alternative takšnemu šolstvu. Komentira Zdenko Kodelja.

Več »Klik za več!«

Dobrodelni

Dober dan, Irska

Ena izmed irskih posebnosti, ki mi je najhitreje in najbolj intenzivno prirasla k srcu, je njihova pregovorna dobrodelnost. Ni samo pregovorna, je kar izredno resnična. Lani so v Irish Timesu pisali o tem, da se je celo v kriznih časih število registriranih prostovoljcev (pri uradnem telesu, ki to ureja – Volunteer Ireland) od leta 2008 podvojilo, in sicer na 14.800. Vsi ti prostovoljci in še tisti neregistrirani pomagajo pri približno 8.000 registriranih dobrodelnih organizacijah in v mojih očeh delajo nekaj izredno dobrega in lepega.

Že takoj na začetku sem na fakulteti naletela na prodajo peciva (bake sale), ker je pač najlaže speči ogromno slastnih slaščic, prodajati koščke po 50 centov (ali kolikor kdo zmore, seveda lahko tudi več!) in s tem zaslužiti – vedno z nekim razlogom, za neko organizacijo ... Svoje vtise in izkušnje deli z nami Jasna Rajnar Petrović. Več v ŠR!

Nacionalni športi

Opazujem, razmišljam, spoznavam

Vendar razmišljam – bolj kot o športu najboljših – o športu tistih, ki vedo vse, predvsem pa, kje je športnik storil napako, medtem ko sedijo na kavču in glodajo čips. O športu naroda. Čeprav mi bo kdo očital, da posplošujem (in prav ima), si vseeno predstavljam paradne discipline, v katerih bi premagali Ruse, Kitajce, Nizozemce, Norvežane.

Zamislite si, da bi na olimpijske igre uvrstili sledeče discipline: kopičenje zavisti, metanje polena pod noge in hotenje po crknjeni kravi, sosedovi, seveda. Slovencu niti ne bi bilo težko, saj so te tri discipline povezane med seboj. ... Žiga Vavpotič. Več v ŠR!

Smo iskreni do sebe?

Uglašeno

Iskrenost ni samo naklonjen in pošten odnos do drugih, temveč tudi do sebe. Ali sem poštena do sebe? Si upam priznati, da nisem zadovoljna s seboj in še več – kje tiči vzrok za to? Nekateri da, drugi pa nočejo o tem niti razmišljati in vse pometajo pod preprogo ali potiskajo v svojo podzavest … Opozarja in svetuje Darinka Suljević.

Več »Klik za več!«

Kaj še smo pripravili za vas?

Čestitamo prejemnikom nagrad in priznanj Frana Gerbiča! Beseda o inkluziji in novoustanovljeni sekciji inkluzivnih pedagogov – v integraciji so otroci s posebnimi potrebami živeli ob nas, v inkluziji živijo med nami. Beseda je o prihodnjem razvoju gimnazijskega programa v Sloveniji. Rut piše v pismu Tanji in vsem nam: »Poglejte mesec!« In kaj sporočajo mladi, ki so se pred kratkim zbrali na otroškem parlamentu? Objavljamo razmišljanji kranjskih ravnateljev, ki ju je spodbudilo nedavno dogajanje, povezano z neplačanim kosilom; tudi odmeva na nedavno akcijo ob knjigi dr. Ane Krajnc Spoznaj sebe in druge. Eko družabna igra, o književni vzgoji, raziskovalnem kotičku in žaru olimpijskih iger – o vsem tem iz naših vrtcev. Sprehajamo se med novimi knjigami, razmišljamo o Faceboouku in Twiterju. Zaskrbljena mama potoži: »V šoli menijo, da spada moj sin v šolo s prilagojenim programom. Doma se učimo in zna. Ko pa piše v šoli, so večinoma same enke. Na svetovalnem centru pravijo, da mu gre dobro! Kako naj ravnam?« Odgovarja ji strokovnjakinja Tereza Žerdin. Obiskali smo muzej flamenka v Seviliji. Ugotavljamo tudi, da prevajanje ni le mala malica! Prav tako razkrivamo, kako si lahko pomagamo, da se uspešno postavimo po robu izčrpanosti. V novi številki Šolskih razgledov gostimo Švicarski obisk, pravzaprav ga gosti Golea, pišemo tudi o avtizmu, poskrbeli pa smo še za literarno branje – črtica, pesmi, tudi črka G iz Abecede otroštva, ki jo je napisal Aleš Debeljak, navdihnil pa dobri stari Mladi vedež; tukaj so še čečkalčki in druge redne rubrike ... Zaplešite v maj in proste dni! Še prej pa si privoščite potico, ki ni le sladica, je tudi vez z domovino.