Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXV, 19. december 2014, številka 20

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 20/2014

S to številko zaokrožamo 65 let izhajanja Šolskih razgledov!
Radi smo z vami.
Hvala, da ste z nami!

Niko Grafenauer
PLES

Ples je polet s perutnicami
gibov in sanj do neba,
pripet samo s konicami
prstov na tla.

V prostoru zvrtinčen lebdi,
kakor sam vase uklet.
Okrog njegove osi
kroži svet.

Ples je v šum lahkokrilih tančic
mehko vtkan
in se kot iz zapredka samih meglic
izvija na dan.

V njem ravnovesje lovi
že stoletja –
lepota iz težnosti in vnebovzetja.

Hvala Radi Kikelj, samosvoji umetnici (še bo priložnost, da jo temeljito spoznamo), ki je ujela v svoj fotografski objektiv plesne motive iz čarobne predstave Vonj jasmina, ki so jo že pred časom pripravile plesalke skupine Banat–al–Ward. Brez nje in, seveda, brez predanih plesalk, zlasti naše Vesne (Selan Kure), bi podoba teh Šolskih razgledov ne bila tako praznična, kot je.

Zemlja pleše

Uvodnik

Ob prehodu leta je spet postanek pred potjo – naprej. Oddahnimo si vsaj malo, dovolj je razlogov za to. Med drugim s to številko našega in vašega časopisa zaokrožamo tudi 65 let izhajanja Šolskih razgledov in pred tem Prosvetnega delavca – časopisa, ki povezuje vas, spoštovani učitelji; časopisa, ki je tukaj zaradi vas in za vas.

Čas je za predah, za veselje, za – ples.

Mi že plešemo, četudi ne tako, kot si večina morda predstavlja. A plešemo povsem svoj ples, pogosto prav samoten, a zmeraj znova lep in občuten. Predan ples, obenem igriv, kolikor je to le mogoče, in po svoje veličasten … Lučka Lešnik.

Več »Klik za več!«

Akademski privilegiji in akademske lenobe

Varčevanje in potratnost

Pred nekaj dnevi je eden od naših tabloidov poročal o samomoru angleškega študenta, ki ni mogel več plačevati kredita, najetega za plačilo študijskih stroškov. Glavni krivec so bile menda sicer oderuške, a menda povsem legalne obresti. Lahko si oddahnemo – glavnini naših študentov večino študijskih stroškov (brez stroškov preživetja) za zdaj še plačuje država.

Imajo pa zato nekateri zaposleni v našem visokem šolstvu druge skrbi. Take, ki to so, in tudi take, ki to niso. Denimo skrb, če bodo v javnosti vedno navedeni vsi njihovi znanstveni in drugi nazivi. Nekateri njihovi kolegi imajo o tem bistveno drugačno mnenje ... Jasna Kontler Salamon.

Več »Klik za več!«

Dragi dedek Mraz

Naš komentar

Ida Srebotnik piše decembrsko pismo: »Zato, dragi dedek Mraz, nimam v resnici prav nobene želje zase. Če pa želiš ohraniti svoje dobro ime med ljudmi in si še naprej zagotoviti, da bo čim več otrok verjelo vate, se samo kritično ozri okrog sebe in s pomočjo dobrih vil in palčkov pometi najprej z vso nesnago, ki onesnažuje življenje v naši deželi, in ne dovoli, da se vse kar je nevredno človeškega življenja, nekaznovano dogaja. Najprej pa poišči, kam so se skrile vse dobre vile in kje so vsi pametni palčki, ki so ti lahko v pomoč ...«

Več »Klik za več!«

Pravljica pod brezami

Pokažimo otrokom bogastvo slovenskega ljudskega izročila

Marsikdaj je slišati učitelje razrednega pouka, ki potarnajo, da otroci ne znajo več peti otroških pesmi. K sreči obstajajo šole, ki v svojo ponudbo uvrščajo tudi folklorne krožke in razne delavnice ljudskega izročila, v katerih se šolarji seznanjajo z oblačilno, pevsko, plesno in godčevsko tradicijo našega naroda. K sreči obstajajo tudi učitelji, ki jim je mar za tovrstno izobrazbo mladih, in takšni sta tudi mati in hči, Jožica Debelak in Mateja Urbiha. Obe Pravljica pod brezami učiteljici, obe … Piše folklorno razpoložena Anja Draksler.

Več »Klik za več!«

Zadnji filter je vaš razum

Kaj bi mi brez spleta

V svoj zasebni elektronski nabiralnik mnogokrat prejmem neželeno pošto, čeprav moj elektronski naslov ni nikjer javno objavljen. Gre predvsem za pisma princev iz Nigerije, ki prosijo za denarno pomoč, ali obvestila raznoraznih priznanih podjetij, ki naj bi me izžrebala v svojih nagradnih akcijah kot prejemnika njihovih nagrad, v katerih, seveda, nisem sodeloval, prosijo pa me, da jim posredujem svoje podatke za izplačalo nagrade. Zanima me, kako ti ljudje (ali morda celo računalniki) pridejo do mojega elektronskega naslova in ali se je od takšnih sporočil sploh mogoče odjaviti? Odgovarja Domen Božeglav.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Občutek, da se zaradi takšnega ali drugačnega spodrsljaja za prizadete(ga) vse podre kot hišica iz kart ter da v šolskem sistemu ni nikogar, ki bi v najtežjih trenutkih lahko pomagal, še povečuje stisko in ohromljenost. Krizne situacije in afere. * Se odpravljate v Cosenzo, glavno mesto italijanske pokrajine Kalabrije? Tam boste našla kar nekaj omemb krajev, povezanih z našim geografskem prostorom. Hommage Emoni in žrtvam I. svetovne vojne. * Rovaniemi je turistično smučarsko središče na Laponskem, sredi neokrnjene polarne narave, in mesto, od koder prihaja Božiček. * Vegetarijanstvo – modna muha? Morda se je tudi vaš najstnik čez noč odločil, da mesa ne bo več niti poskusil … * Že 65 let. Slovensko učiteljstvo je preplavljalo vznemirjenje. Ne le zaradi bližajočega se novega leta, pač pa predvsem tudi zaradi pričakovanja svojega novega časopisa. 1. januarja 1950 je namreč izšla prva številka Prosvetnega delavca, predhodnika Šolskih razgledov. * Že dolgo je tega, ko sem prvič okusila ta mili slastni sadež. Blago nežnega okusa je bil, nič ni bilo treba gristi, kar spolzel je, pustil sladko sled in željo po še … Pasijonka za posladek. * Prijazen pogled, stisk roke in spodbudna beseda so zastonj, a se v njih skriva tudi delček praznične skrivnostnosti, ki jo lahko podarimo sočloveku ob naključnem srečanju. Prazniki za vse. * Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. To je vedel in znal mali princ. Še nekdo skuša tako … * “Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš!” To vedo mladi na Simbiozi, zato so pripravili nekaj posebnega – Hitre iskrice za mlade. * »Samo da se je dobro končalo!« ponovim in nato ji oba z Dušanom voščiva vesel božič. Vidim ji v očeh, da je srečna tudi brez najinega voščila. Niti predstavljati si ne morem, kaj je preživljala od jutra do zdaj. Nekateri res nimajo sreče v življenju. A vsaj na božič naj ji bo lepo, pomislim … Tako sklene črtico Božični večer Olga Paušič.

Ko v projektnih dneh učitelji odprejo vrata svojih učilnic, ko se po vseh kotih in kotičkih šole ustvarja, raziskuje, dogovarja, izdeluje … in ko dijaki nato še suvereno in samozavestno predstavijo ugotovitve, do katerih so prišli z delom v delavnicah, sem vesela in neizmerno ponosna … – list iz dnevnika tokrat izpod peresa ravnateljice Šolskega centra Rogaška Slatina. Ob koncu leta nas zanima, kaj dobrega iz iztekajočega se leta bomo ponesli s seboj v novo in česa zagotovo ne? V rubrikah Mimogrede in Pravkar izšlo se sprehajamo med novimi knjigami. V dopisovanju, naslovljenem Najina pisana tapiserija, tokrat Rut piše Tanji in zaokroža s pesmijo. Poročamo s seje strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje in s tradicionalnega posveta sodelavcev v izobraževanju odraslih. Za vas objavljamo nagradno križanko, nagrade pa so … tokrat jim lahko prisluhnete!

Pozor!

Kakšno oceno bi dobile vaše finance? NLN vabi na delavnice!

Golea predstavlja bogato e-gradivo!


Slovenski šolski muzej je tudi za leto 2015 izdal imeniten koledar, poln zanimivih in uporabnih informacij in podatkov. Tema tokratnega koledarja je Pišem, torej sem!

V tej številki ŠR najdete veliko voščil ob novem letu, namenjenih vam, dragi razgledovci!