Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVI, 6. marec 2015, številka 05

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 5/2015

»Ko so oltarne slike izpod čopiča Henrike Langus našle prostor v cerkvenih notranjščinah, je to pomenilo, da je slikarki uspelo prodreti na področje, dotlej rezervirano za moške. Slovenska umetnostna zgodovina je prezrla to pomembno dejstvo. Tako so dela likovnih ustvarjalk prešla v javno sfero, kjer so bili že pred stoletji ustoličeni slikarji oziroma njihove umetnine. Stvaritve slikark odtlej ne le umeščajo v cerkvene prostore, temveč nekoliko pozneje tudi v muzeje in galerije.«

To je le drobec iz obširnega besedila Lidije Tavčar, iz njene knjige Vzporedni svetovi. Prav zato, ker je bila »ženska umetnost« tako rekoč izločena iz javne sfere in potisnjena v zasebno, v nasprotju z »javno moško likovno umetnostjo«, je ta prav posebno dragocena knjiga dobila naslov Vzporedni svetovi.

Več lahko preberete v tokratnem uvodnik (drobec tudi v rubriki Uglašeno), sicer pa je z ženskimi slikarkami povezana vsa likovna oprema te številke Šolskih razgledov. Vsi portreti, namenoma ženski, so iz omenjene knjige. Ženski zato, ker smo tik pred dnevom žena, 8. marcem. Kot se za praznik spodobi, se jim pridružuje še nekaj pisanih cvetličnih šopkov. In da le v ženski družbi ne bo preveč enolično, smo za naslovnico izbrali podobo mladega moža. Razlog zanjo je tudi ta, da je prav to ena od slik, ki smo jo dolga leta pripisovali moškemu slikarju, čeprav je mladeniča upodobila ženska, in sicer prva poklicna slikarka na Kranjskem. Tudi to je – med drugim – odkrila Lidija Tavčar.

Prijeten sprehod med umetninami in
iskrene čestitke ob dnevu žena!

Zaradi spola

Uvodnik

Zaradi svojega spola in zaradi vloge, ki jim je bila prav zaradi spola namenjena in dodeljena – biti le žena, mati, gospodinja –, niso imele možnosti, da bi si pridobile ustrezno akademsko izobrazbo in bile v ustvarjanju enake moškim.

Zaradi svojega spola in zaradi moralnih razlogov, denimo, niso smele slikati po golem moškem modelu. Lahko so le prerisovale slike in grafike mojstrov, dovoljeno jim je bilo slikati po predlogah antičnih kipov ali po mavčnih odlitkih. Znanje in veščine so si pridobile v raznih zasebnih šolah in slikarskih ateljejih, veliko so se samoizobraževale. Slikale so v ožjem družinskem krogu in za svojce. Ustvarjale so torej v osami, skrite in odmaknjene pred širšo javnostjo … Piše Tanja Vamberger.

Več »Klik za več!«

Visokošolski zakon za zaprtimi vrati

Lahko smo veseli, da vsaj programa Mladi raziskovalci (še) nismo zavozili

V minulih tednih smo lahko opazovali, kako so se univerze in tudi posamezne fakultete zavzeto trudile, da bi pritegnile pozornost potencialnih študentov. Ne vem, če nedavni dogodek na fakulteti za strojništvo mariborske univerze sploh sodi med te promocijske dogodke, a meni se vsekakor zdi vreden objave.

Na omenjeni fakulteti so namreč predstavili novo raziskovalno opremo Laboratorija za prilagodljive obdelovalne sisteme. »Zavedamo se, da uporabno znanje hitro zastara, da ga moramo hitreje nadomestiti predvsem zato, ker živimo v okolju, v katerem je potreba po tehnološkem napredku še posebno velika,« so napisali v vabilu na ta dogodek. Glede na to, kako velik del mariborske industrije je do osamosvojitve slonel na inženirskem študiju in kako malo je od tega ostalo do zdaj, so lahko takšni dogodki znanilci preporoda, študijskega in gospodarskega – ugotavlja Jasna Kontler Salamon.

Več »Klik za več!«

Učna pomoč

Ali gre res le za problem financiranja?

Po dveh mesecih od okrožnice, s katero je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport osnovne šole obvestilo o sklepu št. 6035/2/2014/3, z dne 23. 12. 2014, s katerim je ukinilo financiranje izvajanja učne pomoči kot oblike strokovne pomoči učencem s posebnimi potrebami, javnosti še vedno ni na voljo strokovna analiza, ki bi potrdila subjektivne ocene, da je izdanih odločb o usmeritvi morda preveč in da je bila učna pomoč morda dodeljena učencem, ki je ne potrebujejo.

Ministrstvo je hkrati z obvestilom o sklepu osnovne šole pozvalo, da posredujejo podatke o lani realiziranih urah učne pomoči, torej od 1. 9. do 31. 12. 2014. Zato smemo pričakovati, da bo ministrstvo na osnovi zbranih podatkov opravilo poglobljeno strokovno analizo, ki bo morda potrdila ali ovrgla nekatere subjektivne ocene in namigovanja o neupravičeno izdanih odločbah o usmeritvi, domnevnih pritiskih staršev in izkoriščanju odločb o usmeritvi za vpis na srednje šole … Več Tomaž Seliškar.

Več »Klik za več!«

Empatija in zdrava pamet

Klic k razmišljanju

To, čemur sem prepogosto priča v osnovnih šolah, kjer delam kot mobilna učiteljica slepih in slabovidnih otrok, ne bi več poimenovala kot normalno, zato sem se odločila, da opažanja in mnenje tudi zapišem.

Osvetlitev problema: Več kot polovica razreda z odločbami (res je – podružnična šola, 7 od 15 otrok, vsi z »nekimi« posebnimi potrebami), nemogoče kombinacije oddelkov, silni varčevalni ukrepi (le dva paketa listov za kopiranje za 5 oddelkov za 4 mesece), preobremenjenost učiteljev ... Piše Nina Čelešnik Kozamernik.

Več »Klik za več!«

Zadnja

Opazujem, razmišljam, spoznavam

Spremembe so edina stalnica našega bivanja. To je modrost, ki ji potrjuje življenje. Razmišljam in ne spomnim se začetka. To pomeni, da ni trajalo le kratek čas. Razmišljal sem, povedal, se morda kdaj jezil ali koga razjezil, spodbujal, hvalil, včasih malo pomodroval. Opazujem, razmišljam, spoznavam. Rdeča nit je bila jasna – nekaj dobrega za skupno prihodnost vseh. Kaj napisati v zadnji kolumni? Žiga Vavpotič.

Več »Klik za več!«

Vztrajno neumorne

Uglašeno

Koliko časa je potrebno za nekatere reči, koliko truda, vztrajnosti odrekanja, da se utirijo, postanejo priznane, vidne, uveljavljene. Pa čeprav se leta, desetletja, stoletja pozneje ali pa od drugod zdijo povsem same po sebi umevne …

Od nekdaj s(m)o ženske bíle veliko vidnih bitk in še več nevidnih, veliko razvpitih in nič koliko osamljenih bitk, in to na mnogih področjih. In to še počnemo. Dosegle smo že veliko in še bomo. In glej, začuda, ko nam uspe, je to dobro za vse nas … Razmišlja Lučka Lešnik.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

Zdi se, da bo ljubljanska univerza poleg tega, da je vseučilišče, kmalu postala tudi vseučiteljišče. Januarja je namreč Vlada predlagala Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje spremembe in dopolnitve Odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani … * Ko ne delujejo usklajeno, se to izraža kot družbeno nesprejemljivo vedenje. Skrivnostni možgani. Oblikujejo se celo življenje. * Branje je izkušnja, če si to dovoliš, in je izkušnja, če ti kdo pokaže pot do nje. In imaš lahko srečo, kot jaz, da si imel dobrega učitelja. List iz dnevnika. * Hudič je to, pomislim, skoraj v vsaki pravljici penis potlači vagino! Zakaj nobena junakinja ne preživi brez pomoči penisa? Zakaj mora Rdečo kapico in babico rešiti lovec? Saj nista defektni! Z malo drznosti, z zvijačo bi se lahko rešili sami – ali? A ni to slaboumno? Zgodba o Rdeči kapici. Ne preživi brez penisa. * Svojo delovno dobo je podaljšala za deset let, ker so jo na šoli potrebovali, ona pa je v poučevanju uživala. Milka Jeras – nekoč učiteljica, zdaj učenka in zapisovalka spominov in razmišljanj. * Če se ti zgodi, da te v zimskih dneh pikajo komarji človeške omejenosti ali če imaš opravka z dušebrižniki, ki jih skrbi, da nisi v skrbeh na pravi način, vzemi namesto autana ali aspirina v roke Butalce. Tako Tanja začenja svoje pismo, namenjeno Rut in vsem nam. Gasilci rožnate lune. * Ali je upad uspeha in slabše razpoloženje v prvem letniku srednje šole nekaj običajnega? Prej odličnjak, zdaj

 

O mobilnosti učiteljev, učenju jezika in deželoznanstva tokrat v Cunterburyjskih zgodbah. Zvedeli boste tudi, da je Frankenstein navdušil apaške osnovnošolce. Pozanimali smo se, kako v nekaterih vrtcih in šolah skrbijo za varnost otrok na igrišču. Vabljeni tudi na potujočo razstavo o Ani Frank in na sprehod Od analognega do virtualnega ob 90. obletnici grafičnega izobraževanja na Slovenskem. Se tudi vi vprašujete, kdo vse bo imel dostop do vaše številke, če jo zaupate svoji elektronski pošti? Za vas objavljamo še poročilo s seje strokovnega sveta za splošno izobraževanje, Abeceda otroštva in črka Z, še nekaj namigov, da boste kos prehladu in gripi, torej Zdravi z naravo, športni pogled Nika Slane, čečkalčki, modra misel …

Pozor!

Šola za ravnatelje vabi na IV. znanstveni posvet Vodenje v vzgoji in izobraževanju – Sodelovanje v teoriji in praksi, ki bo 31. marca in 1. aprila v Portorožu!

Novost leta 2015: e-Simbioz@!

Po petih letih izvajanja projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah je opravljeno veliko aktivnosti, doseženo veliko rezultatov! Več pod naslovom Postavili smo temelje za obnovljivo prihodnost.

Objavljamo tudi veliko razpisov za prosta delovna mesta ravnateljev.