Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVI, 22. maj 2015, številka 10

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 10/2015

Nazadnje smo Mareta Kerna »srečali« v Šolskih razgledih pred letom dni, prvič pa že pred dvema letoma, kmalu po tistem, ko je končal študij razrednega pouka na mariborski pedagoški fakulteti in kot 25-letni mladenič začel opravljati volontersko pripravništvo na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj. Odlično se je znašel v delovnem okolju, delo mu je bilo že takoj všeč in še zmeraj neizmerno uživa. V tem času je na šoli počel že marsikaj in ker je zelo nemirnega duha, ob tem mu pa prav nič ni težko, se zamisli kar porajajo. Tako se je dobro uveljavil šolski iBand – dve dekleti in dva fanta igrajo na tablične računalnike (z aplikacijo Garage band), osem učencev prepeva. Med drugim so poskrbeli za glasbo k izvirni predstavi Osamljeni duhec, ki je nastala v sodelovanju z Osnovno šolo Simona Jenka Kranj (predstava je bila na regionalnem srečanju lutkovnih skupin nagrajena s srebrno plaketo).

Mare je že v jutranjem varstvu na široko nasmejan in smeh je nalezljiv. Še nemščina gre lažje z jezika, če poučuje Mare (neobvezni izbirni predmet). Ob tem, da ima rad glasbo in se z njo veliko ukvarja, je njegov zvesti spremljevalec tudi fotoaparat – ne le na potovanjih (nedavno se je vrnil z Mauriciusa), pač pa tudi v domačem okolju. Njegovih fotografij, barvnih in črno-belih, imamo v arhivu še precej – zdaj, ko je vse okrog nas bujno zeleno, že pisano in cvetoče, smo izbrali črno-bele podobe. Na vseh so – ljudje. Mare jih namreč zelo rad opazuje in skuša prefinjeno ujeti v objektiv njihove izraze in občutja. To mu odlično uspeva in tako tudi z nami deli njihove zgodbe. Vabljeni v družbo z različnih vetrov.

Dragocen pogled v zrcalo

Uvodnik – o nacionalnem preverjanju znanja

To ni medsebojno »tekmovanje«, ali je bil v izkazanem znanju učenec slabši ali boljši od vrstnikov, temveč kakšno absolutno znanje je učenec izkazal in tudi katerih učnih ciljev ni dosegel ... V šolah so dobrodošle analize dosežkov tudi s ciljem, da na podlagi ugotovitev lahko potrdimo ali izboljšamo poučevanje učiteljev in učenje učencev v naslednjih letih. To je še posebno učinkovito za učence, ki končujejo 6. razred, saj bodo praviloma z učitelji v isti šoli še naslednja tri leta. Informacije o dosežkih učencev pri NPZ v 9. razredu pa prejmejo tudi srednje šole, v katere se učenci vpišejo, tako lahko spremljajo njihov napredek – dodano vrednost – vse do mature. Kaj vse je še zapisal dr. Darko Zupanc?

Več »Klik za več!«

Zakonito ali nezakonito

Javni poziv sindikatu in združenju ravnateljev

Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 (ZIPRS1415) zahteva od ravnateljev, da v letu 2014 in 2015 zmanjšajo število zaposlenih na šoli za 1 odstotek na letni ravni: torej za 1 odstotek leta 2014 in za 1 odstotek leta 2015. Na povprečno veliki šoli, ki ima, denimo, 50 zaposlenih, to pomeni 0,5 delovnega mesta manj za vsako od obeh let. V dveh letih torej eno delovno mesto manj. Ob predpostavki, da so na šoli učitelji zaposleni za nedoločen čas, to seveda pomeni, da mora ravnatelj odpovedati delovno razmerje enemu od učiteljev iz »poslovnih razlogov«, in to ne glede na dejstvo, da je število ur ali učencev enako ali celo večje. Zakon zahteva 1-odstotno zmanjšanje ne glede na obseg poslovanja … Ali je zakonski ukrep zmanjšanja števila zaposlenih za 1 odstotek v letu 2015 v osnovnih šolah (javnem sektorju) nezakonit? Tako se sprašuje Jože Berk.

Več »Klik za več!«

Kritično o kritičnem mišljenju

Rutarjeve lekcije

Neoliberalni žargon je do vrha napolnjen z različicami izraza luč na koncu tunela, v katere naj bi ljudje slepo zaupali in naivno verjeli. Prav zabavno je zato spremljati njegove rabe, saj so vse različice po vrsti simptomatične, simptomi pa so, kot vemo, prave šifre za resno intelektualno delo in celo za kritično razmišljanje, ki ga uvajajo tudi v šole kot šolski predmet, kar je sicer sprto že z zdravo pametjo, pa to vendar nemoteno delajo, namesto da bi kritično mislili. Kaj se torej dogaja?

Namesto preprostega razmišljanja o objektivnem stanju sveta, v katerem živimo, in o njegovih kontradikcijah, nam nenehno ponujajo novorek, kot bi se bali natanko takega razmišljanja, kot bi hoteli sporočiti, da je svet enovit, harmoničen in lep. Ustvarjajo vzporedno vesolje, v katerem naj bi bili vsi ljudje srečni, kritični in zadovoljni, zato vztrajajo pri novoreku, s katerim opisujejo ljudi, ki neprestano delajo na sebi, so poceni delovna sila, so zadovoljni z dobrinami in uživajo v blagostanju neoliberalnega sveta, ki nenehno raste in se širi čez vse meje. Več Dušan Rutar.

Več »Klik za več!«

Za vse, za oceno

Ponovno in še vedno NPZ

Velikokrat me kakšna kolegica vpraša: »Se res še nisi naveličala?« Naveličala vedno ene in iste pesmi, vedno enega in istega ponavljanja, opozarjanja na pomanjkljivosti, predlaganja izboljšav. Kaj ji odgovoriti? Ja, sem se! Naveličana sem in utrujena. Ne vem, kolikič že bom ponovila eno in isto. Pristojni pa – nič. Ne glede na to, koliko glav se je tam že zamenjalo, gluhi so za vse. Sicer pa, saj res, – kdo pa vendar sem jaz!? Večina (in tudi sama) me opredeli kot naivno idealistko. Naivno zato, ker verjamem prijazni besedi, ker verjamem, da so ljudje dobronamerni, ker želim verjeti, da si vsi želimo dobro. Idealistka pa … No ja, tega mi pa verjetno niti pojasnjevati ni treba, saj se bo vse pojasnilo v nadaljevanju tega prispevka. Preberite, kako razmišlja in kaj predlaga izkušena učiteljica Jožica Frigelj.

Več »Klik za več!«

Ljudje, ki sadijo drevesa

List iz dnevnika

Kako je lahko človek, ob vseh veličastnih stvareh, ki jih je dognal in ustvaril, tako zavozil, in zakaj, za vraga, je videti, kot da to nikogar zares ne skrbi? Predvsem pa, kako izstopiti iz te poblaznele dirke in ali je to sploh mogoče? Veliko vprašanj, malo odgovorov.

Pa vendar so ljudje in so načini. Sebastião Salgado je posadil drevesa. Dva milijona in pol jih je zasadil. Človek, ki je na lastne oči videl in z osupljivimi fotografijami zabeležil najhujšo materialno in duhovno revščino – če ta ubija ves planet, si ne upam niti zamisliti, kaj šele povzroči enemu samemu posamezniku –, se je izpraznil. In izstopil. Na družinsko posest v Braziliji, ki je že skoraj umrla, je vrnil gozd, ptice, reke. Tudi o tem Maja Ropret, urednica pri mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema in prevajalka.

Več »Klik za več!«

Majska noč

Uglašeno

Leta med generacijami so zbledela, kar ni jih bilo. Prepevali smo namreč domala vsi, in to iste pesmi, dosti tistih, ki so donele že v naši nekdanji skupni državi. Pa vendar razlike med nami so in drugače je, če imaš komaj dvajset let ali pa jih imaš za seboj dvakrat, trikrat toliko ...

Je obdobje odraščanja, ko si prepričan, da boš vse spremenil in obrnil na glavo. Še dobro, da je tako. To žene naprej, daje krila.

Pa pride drugo obdobje, ko se počutiš, kakor da so ti krila zvezali, jih celo prirezali. In zato se zazdi, da se ne da nič storiti, prav nič. Del zapisa Lučke Lešnik ob 1. festivalu angažirane umetnosti.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Za pozdrav je novo ministrico dr. Majo Makovec Brenčič pričakala kopica nerešenih zadev, od zakonov do spornih diplom in še česa. V tretje gre rado * Na vseh ravneh izobraževanja in zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami na poti k novim oblikam – z izobraževalnih dni DSRPS tudi tokrat mag. Marko Strle. Ko bom velik, bom … * Kot je znano, je skupina Novi kolektivizem v sklopu NSK leta 1987 s plakatno adaptacijo alegorije tretjega rajha Richarda Kleina iz leta 1936 za namen označitve dneva mladosti povzročila škandal, od katerega si nekdanja Jugoslavija ni več opomogla. Totalitarizem, vzgoja in NSK. * Človek človeku je lahko največje darilo in zdravilo. Tega se dobro zavedajo člani piranskega društva Anbot, ki so našim učencem naredili veliko veselja z zanimivim vodenjem po piranskih ulicah, s poučnimi, raziskovalnimi in igrivimi nalogami ter darilci za uspešne reševalce. Tako Rut v pismu Tanji v njuni pisani tapiseriji. Zelen objem brezovih vej * Spoznavamo obraze z obale, tokrat je na vrsti Gospodična …

Velenjski gimnazijci so pripravili zanimiv Večer jezikov, zvedeli boste, kako je z ruščino v Ivančni Gorici in kako se je odvijala Ekonomijada 2015. Kaj učitelji na podružničnih šolah občutijo kot največjo vrednost življenja in dela pri njih in katere so največje stiske? Beseda je tudi o matematiki, pravzaprav o kakovostnem gradivu zanjo, sprehajamo se med knjižnimi policami ... Tudi v prilogi Odzivanja veliko utrinkov iz naših šol z vseh koncev Slovenije – med drugimi boste spoznali hiše, ki hodijo, podo����ivljali teden v Turčiji, se seznanili z zanimivimi projektnimi deli pri maturitetnem predmetu biotehnologija, morda vas zanima naj studenški pirh …

Pozor!

K vpisu vabi Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije.

Golea vas 3. junija letos pričakuje v Novi Gorici, na sklepni prireditvi projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah.

Kredit v 1 uri!