Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVI, 2. oktober 2015, številka 15

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 15/2015

Jesenski akvarel

 Meglà je siv, svilen,
počasi vpijajoč papir,
ki nanj večer
z brezbrižnostjo narisal je jesen. 

Svežina. Hlad. Sadovi so na tleh;
in ptice za gorámi;
semena v zemlji … Po poteh
korak tišino drami. 

In vse, kar je bilo,
se zdi,
da znova bo;
in vse, kar bo,
se zdi,
kot da je že bilo. 

Ob fotografijah Raste Fašmon (vzgojiteljice v Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor), neredke gostje Šolskih razgledov, ki nam rada podari fotografije za naš in vaš časnik, in ubranih verzih pesnika Janeza Menarta (1929–2004) so dodatne besede odveč. Le prijeten sprehod po tokratnih Šolskih razgledih vam želimo in, seveda, iskrene čestitke ob bližajočem se 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev!

Žvečila bi kislice. Kaj pa ti?

Uvodnik

… veš, Ana, če bi si drznila zaokreniti tirnice življenja tako, kot se mi nekaj svetlih preblisknih trenutkov na leto zdi, da bi jih naj predihavala, ker ne diham po svoje, ker ne mislim po svoje, ker ne ravnam po svoje, ker nisem svoja, ker hodim po tirih, ki jih nisem utirila jaz, ker mislim, da moram hoditi po njih, če hočem živeti, biti, iti, utripati z drugimi, z družbo, le s seboj ne,

no, torej, Ana, če bi si drznila … Razmislek Sonje Votolen.

Več »Klik za več!«

Akademske spletke brez konca

Boj za rektorski stolček zasenčil začetek akademskega leta

Res se naša akademska sfera zadnje čase očitno toliko ukvarja sama s seboj, da za vse drugo ne najde časa. Nemogoče se zdi, da se take razmere ne bi zrcalile tudi v manj kakovostnem akademskem delu. Seveda ne vedno in povsod, a ponekod zagotovo. Še dobro, da imamo vsaj Univerzo za tretje življenjsko obdobje (UTŽO), ki je ne spremljajo nobeni škandali in ki se – takšno je vsaj moje mnenje – v primerjavi z običajno univerzo neprimerno hitreje in bolje odziva na aktualne izzive časa.

Kakorkoli že, dejstvo je, da so vse tiste, ki jim je soočenje z begunsko krizo postavilo kopico vprašanj, v ljubljanski enoti UTŽO povabili k vpisu v nov program Zgodovine in civilizacije Bližnjega vzhoda, ki ga bo vodil dr. Boštjan Plut. Resnično me zanima, če bo tudi katera od fakultet poskrbela za tovrstno aktualno izobraževanje svojih študentov … Komentar Jasne Kontler Salamon.

Več »Klik za več!«

Dragi Jerumen!

Pismo Hieronimu Sofoniju Evzebiju

Peti žulj. Neslovenci v slovenskih šolah. Priseljenci in mimoseljenci. Na moji šoli imamo že tretje leto multi-kulti oddelek, v katerem si šolske klopi in malico deli od šest do enajst narodnosti hkrati. Albanščina se prepleta s kitajščino, ta z arabščino, vse tri pa s pomočjo angleščine in srbsko-hrvaško-bošnjaške melodike postopno prehajajo v slovenščino. Muslimanski dvojčici sta obdržali naglavni ruti, ki bi jima ju kdo najraje »strgal dol«. Ta kdo ni bil otrok; naši dijaki so se glasno zavzeli za spoštovanje kulture in svobode, ki ne posegata v kulturo in svobodo drugih. Jerumen, ne vračaj se v svojo puščavniško votlino. Alep je od včeraj v Sloveniji. Morda nas veliki učitelj tvojega kova izbeza iz votlin naših strahov… Kaj vse je zapisala v pismu Marta Zabret?

Več »Klik za več!«

O resignaciji tujih jezikov

Učitelji tujih jezikov namenili ministrici za izobraževanje, znanost in šport javno pismo; objavljamo vsebino

Nikakor ne moremo obiti dejstva, da si za ureditev jezikovne politike prizadevamo učitelji tujih jezikov že od leta 2011, ko smo v osnovni šoli hoteli obdržati odlično in preverjeno prakso poučevanja obveznega drugega tujega jezika. V zameno tej odlični in preverjeni praksi, urejenemu in preglednemu sistemu poučevanja obveznega drugega tujega jezika pa smo dobili nov, skrajno nepregleden, neživljenjski in nerazumen sistem z obveznimi in neobveznimi izbirnimi predmeti od 4. do 9. razreda osnovne šole, ki vodi učitelje tujih jezikov v izgorelost, pouk tujega jezika pa v propad.

Vsaka šola v Sloveniji zdaj po svoje oblikuje seznam obveznih in neobveznih izbirnih predmetov, ki jih ponudi učencem. Če tuje jezike vsaj malo cenimo, bomo takoj opazili, da se nahajajo v karseda čudni družbi.

Več »Klik za več!«

Učitelji za utopijo

Rutarjeve lekcije, deseta

… Potem smo tam, kjer ves čas že smo: v šolah se ukvarjamo z znanjem in nikoli se ne dokopljemo do resnice (samega šolanja). Namesto tega potrebujemo pravičnost in egalitarnost, ki sta del same misli, kot je dokazal Badiou, to pa pomeni, da utopična šola nenadoma sploh ni utopična, kajti svet je vselej potreboval revolucijo in boj za pravičnost, egalitarnost, svobodo in bratstvo. Učitelji, ki niso za svobodo ljudi, za egalitarnost, za vrednote in za intelektualno mojstrstvo, so ubogi, in bi morali prepustiti svoja mesta drugim. Premišljeno pisanje Dušana Rutarja.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

Ravnateljica – žal ne pri nas – je ugotovila, da šola neznansko potrebuje reformo – vendar ne reforme, ki izhaja iz državnih ali zveznih standardov, temveč tako, ki izhaja iz baze, iz resničnega razumevanja učencev in učiteljev. Nazaj k osnovam. *** Naši bralki – verjamemo, da ni edina- se zdi dostojno odhod (nekdanjih) kolegov nekako obeležiti – nam v spomin, njihovim kolegom na drugih šolah in v drugih krajih pa v vednost. Nismo le številke, ljudje smo. *** Premalokrat se zavemo: Da vlada zlo, je dovolj, da dobri ljudje ne naredijo ničesar. Oprosti, šengen. *** Kako so se likali. Lidija Tavčar – od vzgojiteljice do muzejske pedagoginje. Spoznajmo še eno zanimivo življenjsko zgodbo. *** Računalo in čarobne besede. V t. i. brainobrainu je poudarek na spodbujanju obeh možganskih polovic, tako desne kot leve, in tako svoj prostor poleg matematično-logične inteligence dobita tudi socialna in emocionalna inteligenca. *** O čuječnosti. Da bo manj stresno in manj izgorevanja. ***

»Kar koli znaš, pridi in deli z nami.« In smo šli … V Tanzanijo.

Namenili smo se še na bogato študijsko potovanje na Portugalsko, v tokratnem listu iz dnevnika se pridružimo mladim s III. gimnazije v Mariboru, ki jih je obiskal Tomo Križnar, srečamo se z Neznanko, podajamo se Čez ovire do oviranih in pišemo o ozaveščanja polnočutnih otrok, o slepih in slabovidnih, spoznavamo prometno opismenjevanje med najmlajšimi … Nismo pozabili tudi na stalne rubrike Kaj bi mi brez spleta, Strokovnjakinja Tereza Žerdin svetuje, minianketa, uglašeno, športni pogled …

Pozor

Poučevanje zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Vabljeni na seminar za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju na Brdo pri Kranju ali v Maribor!

Ekipa Evropskega leta za razvoj 2015, Ministrstvo za zunanje zadeve: Izobraževanje mora biti kakovostno ter dostopno vsem. (ikona 4 Kakovostna izobrazba)


Kje je doma inovativno podjetništvo?