Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVIII, 3. november 2017, številka 17

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 17/2017

Letos se študenti Oddelka za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) prvič predstavljajo v sodelovanju z Galerijo Equrna, ki velja za vodilno ljubljansko galerijo na področju postmodernega slovenskega slikarstva. Razstava Papirologija (na ogled je bila med 19. septembrom in 19. oktobrom) je bila druga od treh razstav, ki se bodo pod skupnim imenom ALUO prehod zvrstile v Equrni. Tretja razstava se odpre v decembru – nanjo ste že zdaj prijazno vabljeni.

Prav tako pa vas UL ALUO in Svet za umetnost Univerze v Ljubljani vabita na odprtje razstave študentov smeri Grafično oblikovanje na Oddelku za slikarstvo UL ALUO, ki bo v torek, 21. novembra, ob 13.30 v Balkonski dvorani Galerije UL, Kongresni trg 12. Razstava bo na ogled do 23. januarja prihodnje leto (od ponedeljka do petka med 16. in 19.uro).

Bralci Šolskih razgledov pa imate tokrat poseben privilegij – sprehodite se lahko med nekaterimi deli z razstave, ki je že mimo, in med tistimi, ki bodo šele na ogled. Združili smo jih kar v skupno »časopisno galerijo«. Privoščite si ta umetniški zalogaj!

Praznik posebne odličnosti

Uvodnik

Nekdo me je vprašal, kam grem. V Novo Gorico.

Nekdo me je vprašal, zakaj v Novo Gorico. Na praznovanje dneva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov.

Nekdo me je vprašal, ali res obstaja praznik specialne in rehabilitacijske pedagogike. Da, obstaja.

Obstaja že dolgo, praznujemo ga že tridesetič. Trideseto srečanje kolegov in kolegic v več kot šestih desetletjih delovanja društva, enega izmed društev, ki še vedno šteje veliko članov.

Piše Marko Strle

Več »Klik za več!«

Učenje za znanost

Rutarjeva lekcija

Mladi ljudje bi negovali to, kar so znali že kot otroci: vesti se kot laični znanstveniki. Od njih bi namreč pričakovali, to pa bi jim tudi jasno povedali na začetku vsakega šolskega leta, da bodo razvijali, skladno s svojimi zmožnostmi, ideje, da bodo govorili in s svojim govorjenjem pripomogli k odpiranju oziroma ohranjanju javne rabe uma, da bodo postavljali pod vprašaj imaginarije, se jim odpovedovali v imenu resnicoljubnosti in krepili etičnost zoper vsako tiranijo … Piše Dušan Rutar.

Več »Klik za več!«

O razvoju spreminjanja

Pred velikim izzivom

Dandanes se soočamo z veliko preizkušnjo. Odločiti se moramo, kako naprej. Čeprav človeška evolucija poteka spontano, se zdi, da je kljub tehnološkemu napredku začela nazadovati. Stojimo na razpotju, kjer lahko s spremembo odnosa do sebe, do svetega in posvetnega sprejmemo nov vzorec delovanja ter obrnemo tok razvoja in bistveno izboljšamo svoje življenje. S tem bomo pripomogli k dvigu zavesti celotne civilizacije. Piše Marjan Ogorevc

Več »Klik za več!«

Ubežni delci

Na Branje!

Berimo tudi ta roman počasi in s spoštovanjem do svojih zgodb, do svojih korenin, do poezije, ki zna omiliti bolečino, ne more pa je pozdraviti in nikoli pozabiti. Z zavedanjem, da se nam bo roman odprl le, če se bomo odpravili na potovanje vanj: oboroženi z znanjem, s časom, posvečenim samo branju in refleksiji.

Ne berimo ga »le« zato, ker je letos maturitetno branje.

Kaj je še ob romanu zapisala Lidija Golc

Več »Klik za več!«

Mladi, alkohol in odvisnosti

Na Branje!V zdravem okolju za »pogum« ne potrebujejo opoja

Tako alkohol kot tudi druge vrste drog imajo veliko negativnih posledic na odvisnika, seveda tudi na vso družbo. Podatki o pitju alkohola med mladimi namreč kažejo, da ima izkušnjo z alkoholom pomemben delež mladostnikov, in to že zelo zgodaj. V raziskavah zasledimo, da več kot polovica mladostnikov, starih med 11 in 15 let, občasno pije alkoholne pijače, več kot četrtina 15-letnikov jih pije vsaj enkrat na teden, med osnovnošolci, ki še niso bili opiti, jih je le še 12,5 odstotka. Piše Slavka Kosi

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Izobraževanje nadarjenih se v različnih državah razvija in postaja čedalje bolj razumljeno kot potreba in ne kaprica specifične skupine učencev ali njihovih staršev, saj hkrati postaja jasna tudi konceptualna usmeritev tega izobraževanja. *** Cilj je isti: udejanjenje odločitve ustavnega sodišča iz leta 2015 o financiranju zasebnih osnovnih šol. Dve poti do istega cilja.*** Kako biti dobri ljudje, brez bolezni, ki jih prinaša kapital, brez kalupov, ki nam jih postavlja svet, in v nas še vedno pustiti unikatnost, ki jo nosi vsak? (Ne)smisel šole. ***Čakajoč na Godota sem tonila v začaranem krogu nezadovoljstva, frustracije in večne izčrpanosti. Vzeti vajeti v svoje roke.***Slovenska zasvojenost s pripadnostjo. Korak naprej lahko naredimo le z izobraževanjem, s šolo. *** Kako je s kulturo govora na spletu? Je uradno dovoljeno, da se uporabljajo izrazi, ki sicer niso slovnično pravilni? Kaj bi mi @ brez spleta.***Vez med koreninami in vejami. Slovenci v Srbiji so se pridružili praznovanju 500-letnice reformacije.

Naša stalna kolumnistka tudi o tem, da je študij eden najdonosnejših poslov sveta, sprašuje pa se tudi, ali vemo, kaj bi s prostim časom, če bi ga imeli več. Objavljamo razmišljanje o tem, kako lahko učitelj pri učencih razvija mentaliteto rasti, potepamo se po Cipru, tokrat po turškem delu; morda vas bo zanimal zapis o dragoceni, humani biotski raznovrstnosti. Za vas smo pripravili še kopico drugih stalnih rubrik (list iz dnevnika, napete strune športa in še česa, o rastlinah v ljudskem izročilu, čečkalčke …)

Bančno svetovanje in pomoč, naj bo dan ali noč. Tako NLB.

MIZŠ tokrat o tradicionalnih srečanjih z ravnateljicami in ravnatelji ter mladih, ki so naša prihodnost.

Objavljamo razpis za simpozij 2018 z naslovom Avtonomno učenje za zdravje na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Črenšovcih.