Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 9. januar 2009, številka 01

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 1/2009

V tretjem razredu nižje gimnazije se je zaljubil v mlado in lepo profesorico zemljepisa, zgodovine in moralne vzgoje. Nanj je imela tako močan vpliv, da je poskušal biti tak, kot je bila ona. Pa še nekaj! Profesorica je imela namreč tudi fotoaparat ... Tako se je naš priznani fotoreporter Joco Žnidaršič zaljubil še v fotografiranje. Poznamo ga po številnih razstavah in fotomonografijah - Ljubljana, Bohinj, Slovenski vinogradi, Pot k očetu (himalajski potopis), Dobimo se na tržnici, Moja Slovenija, Lipicanci ... Vse to mu je prineslo sloves enega najvidnejših umetniških in reporterskih fotografov - ne le v domovini. Več o njem v našem pogovoru z njim na straneh 10 in 11.

Umetniške slike Joca Žnidaršiča se spogledujejo z brezčasnostjo. Gre za dragocene trenutke, ujete v fotografski objektiv, pravzaprav skrivnostne zgodbe, prikrito večnost. V tokratnih Šolskih razgledih lahko - ob podobah izpred trideset in več let - pogledate skozi njegove oči.

Pamet v roke

Čeprav imajo šolarji pravico do prilagojene vadbe, pogosto le obsedijo na klopi. Učenci in dijaki se po izsledkih raziskave pri športni vzgoji ne opravičujejo nič bolj kot pri drugih predmetih. A kljub temu je opravičevanju pri tem predmetu treba nameniti posebno pozornost, saj se pojavljajo svojevrstne težave. O teh so razpravljali tudi na omizju mednarodnega posveta športnih pedagogov Slovenije, ki je med 13. in 15. novembrom lani potekalo na ljubljanski Fakulteti za šport. Dr. Marjeta Kovač, ki je razpravo vodila, je povabila pet zdravnikov iz šolskih ordinacij, da o tej temi spregovorijo zbranim. Vsi so povabilo zavrnili, a nekaj se jih je v razpravi le oglasilo iz občinstva ...

Več »Klik za več!«

Slepilo ali opravičilo za kolaboracijo

Pri nas je v zadnjih dveh desetletjih opešal zgodovinski spomin učencev v šolah na slovenski narodno-osvobodilni boj (NOB) med drugo svetovno vojno v letih 1941-1945, na njegove vrednote in vlogo v protifašističnem uporu kot našemu prispevku k skupni zmagi zaveznikov nad nacistično Nemčijo. Hkrati se je začela vztrajno ponavljati zgodba, da je bila to predvsem državljanska vojna, ki so jo Osvobodilni fronti vsilili komunisti. To so vselej poudarjeno razglašali v obdobjih, ko je po osamosvojitvi Slovenije v državi prevladovala desnosredinska oblast. Nekatere specifičnosti slovenskega partizanskega boja, zlasti globlji vzroki in posledice teh v širšem kontekstu, torej jugoslovanskem, evropskem pa tudi svetovnem, so bile neredko namerno spregledane ... O tem, kakšno zgodovinsko resnico o NOB naj spoznava mladi rod, piše naš stalni sodelavec Boris Lipužič.

Nam grozijo tožbe?

Osnovnošolski učitelj je predsednik sveta šole, katerega član je tudi oče učenca, ki je po izobrazbi pravnik. Ko so na seji obravnavali vzgojni načrt - tega še snujejo -, je omenjeni oče zbrane opozoril, da lahko šola računa na tožbe, če bo uresničevala ukrepe, ki jih bo zajemal vzgojni načrt in ti ne bodo opredeljeni tudi s podzakonskimi akti. Učitelja zanima, ali res lahko pričakuje tovrstne zaplete. Odgovor smo poiskali na Ministrstvu za šolstvo in šport in v odvetniški pisarni. Za mnenje smo poprosili tudi osnovnošolskega ravnatelja.

Več »Klik za več!«

Predšolska vzgoja

V tokratni številki Šolskih razgledov smo namenili pozornost tudi najmlajšim. Zbrali smo nekaj prispevkov, v katerih boste našli namig, kako poučno in zabavno popestriti vrtčevski vsakdan. Našli boste tudi nasvet, kako potolažiti prestrašene starše, ki jih najbolj skrbi, kako se bo njihov otrok znašel v vrtcu. Velika starostna razlika otrok v skupini nemalokrat zahteva uporabo drugačnih, včasih celo nenavadnih metod dela. Predstavljamo nenavadno dejavnost - Rožnato izposojevalnico, ki je postala ustaljena oblika dobre prakse.

Več »Klik za več!«

Prezrta

V prihodnjih nekaj številkah Šolskih razgledov bomo še več pozornosti namenili vse prevečkrat prezrti govorni vzgoji pedagoga. Prof. dr. Anton Kotar, lanskoletni prejemnik najvišje državne nagrade za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami, sicer pa nekdanji profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, bo v nekaj prispevkih strnil svoje dolgoletne bogate izkušnje in spoznanja, povezana z govorno vzgojo.

Pri opredelitvi govora se ozre v zgodovino, v Staro Grčijo in Rim, in slikovito ponazori strašansko moč govora. Kritično se loti govorne vzgoje pri nas, saj se v večini odvija v šolah retorike, te pa ne namenjajo govoru pedagoga nobene pozornosti ... Več v ŠR!

Kaj bi vas še pritegnilo?

Dr. Darko Štrajn tokrat piše o nesimetrični soodvisnosti velikih družbenih sistemov. Šolstvo je povsem odvisno od države, država pa ni enako odvisna od šolskega sistema. To pomeni, da država lahko občasno zmanjša obseg dejavnosti šolskega sistema in zato še ne propade ... V prispevku Kako poučevati ugotavljamo, da v šolah namenjamo več pozornosti teoretičnemu znanju in vse manj ali skoraj nič pomenu vzgojnega delovanja, ki usmerja oblikovanje mladostnikovega značaja. Mladostnika namreč učna snov pritegne in jo tudi bolje razume, če jo učitelj poveže s stvarnimi življenjskimi okoliščinami, z zgodbami, filmi, članki, knjigami ...

Ne prezrite!

Z nami je spet Sviz, ki med drugim odgovarja na zelo aktualno vprašanje o vodenju evidence o izrabi delovnega časa, piše tudi o nezadovoljstvu z vrednotenjem učiteljevega dela v šoli v naravi. Izobraževalno založništvo DZS predstavlja svoje novosti, pripravljajo tudi brezplačno svetovanje učiteljem pri izbiri učbeniškega gradiva.

CŠOD

se tokrat oglaša iz občine Kostel, ki na jugu meji s sosednjo Hrvaško. Tam se namreč razprostira dom Fara, obdan s Kolpo in gozdovi. Ponaša se tudi z bogato zgodovinsko zapuščino ...

Čestitamo!

Dragi razgledovci! Ponovno ste nas prepričali, da ste res navdušeni reševalci križank! Zmeraj nas zasipate z rešitvami. V zadnji lanski številki smo vas tudi pobarali, kaj vi menite o medosebnih odnosih, prostituciji in kajenju. Tokrat smo izžrebali (skupaj) kar 33 srečnežev! Prelistajte novo številko Šolskih razgledov in preberite, kdo so naši nagrajenci.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.