Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 18. december 2009, številka 20

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 20/2009

Zaokroževanje je očarljiva spremljevalka brezkončnosti. Tudi pred pragom novega leta skušamo zaobjeti vse, kar se nam je dragocenega zgodilo. V tem čarobnem času si najbrž marsikdo izmed nas še močneje kot ponavadi želi, da bi zmogel zaživeti svoje sanje ...

Lutke so v tem prave mojstrice, saj na odru svojim sanjam zmeraj znova vdahnejo življenje. Že od vekomaj so umetniška govorica naših globokih čustev, odsev naših premišljanj in most do drugega in drugačnega. Zmorejo namreč še vse tisto, o čemer mi le sanjamo.

Ko se oziramo nazaj, ugotavljamo, da se nekatere stvari neizbežno iztekajo, spet druge ostajajo z nami. Lutkovno gledališče Ljubljana je svoj jubilej – šest desetletij – zaokrožilo že lani, tudi z jubilejnim almanahom Po poteh lesene talije. V njem so zbrane podobe iz predstav, ki so se v tem času zvrstile pri njih in navduševale male in velike otroke. Nekaj teh smo izbrali za vas šele zdaj, pravzaprav namenoma prav zdaj. Kajti lutke so večne in tudi ta almanah je takšne vrste, da ne posegamo po njem le ob jubileju, saj je preprosto prelep, predragocen. Torej podobe večnih predstav ob izteku leta, ob prehodu v novo …

Da bi vas opogumili uresničiti sanje, tudi najbolj skrite. Naj vam lutke pomagajo, vas spodbudijo … Naj bo vse leto iskrivo, čim bolj prijazno, srčno in uspešno. In predvsem zdravo.

Srečno!

Vam želijo razgledovke iz uredništva.

Čas, a ne za vas

Andrej Adam v uvodniku razmišlja o času, v katerem živimo. »Morda bi se smejali, če bi vas skušal prepričati, da bi lahko živeli v času, ko vsakdo prispeva v skupnost po svojih najboljših močeh in jemlje iz nje v skladu s svojimi potrebami. Ko pa se zazremo v sedanjost, nam ni več do smeha. Ne moremo se smejati ob dejstvu, da živimo v času izginjajoče javne sfere in napredujočega prepričanja, da ljudje ne delujemo brez materialnih spodbud.« Meni, da je namreč čas nekaj, kar si je treba vzeti. Ali pa dovoliti, da nas bo povozil …

Več »Klik za več!«

Z dobrimi nameni, a strokovno sporno

Konec novembra letos je šolsko ministrstvo na spletni strani objavilo predlog sprememb zakona o vrtcih, ki bo v javni razpravi do 3. januarja prihodnje leto. Državna sekretarka Alenka Kovšca pravi, da so predlog zakona pred tem že več kot dva meseca obravnavali strokovnjaki, in sicer v vrtčevskih organizacijah. Prisluhnili so tudi občinam. A težava je, da so pri tem prezrli del strokovnjakov, ki ga ne bi smeli. Več v ŠR!

Kot don Kihotov boj

Učiteljeva vloga

»Če je končni cilj vzgoje avtonomija ali popolna človekova osvoboditev – ali je potem otrok, ki še ni vzgojen, sploh človek,« se sprašuje mag. Jožica Frigelj. Skozi zgodovino lahko zasledimo različne opredelitve in pojmovanja otrok (Komensky, Locke, Kant, Rousseau), kljub vsemu pa sčasoma iz divjega, neukročenega bitja dobimo človeka – otroka, ki ni pomanjšan odrasli, temveč samostojen subjekt s svojevrstnimi lastnostmi in potrebami. Tu pa nastopi učitelj, ki čuti nemoč zaradi kompleksnosti medčloveške komunikacije, imenovane vzgoja, in njenih problemov. Torej … Zakaj je vzgajati težje kot izobraževati?

Več »Klik za več!«

Ko ravnatelj zaupa učiteljem

Nekateri šolniki so razočarani nad prakso ocenjevanja, ki se je uveljavila na njihovih šolah. Menijo, da je posredi grobo poseganje v avtonomijo učitelja kot strokovnega delavca. O vsem namreč odloča ravnatelj. Težave se porajajo tudi pri programskih učiteljskih zborih (PUZ) … A na srednji šoli, na kateri poučuje naš forumovec Tristan, so te težave rešili drugače. Njihov ravnatelj jim je zaupal. In kako se je obneslo? Preberite v ŠR, kaj je zapisal.

Drugačni bogatijo enake

Tokrat smo v novoletni številki Šolskih razgledov pozornost namenili »drugačnim«, ki bogatijo enake. Predstavljamo vam prizadevanja društva za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko, ki letos oznamuje visok jubilej, in še kaj. Nekateri v zadnjem času poudarjajo, da se namreč po tem, kako ravnamo z drugačnimi, meri človečnost družbe. Tako smo za vas zbrali nekaj srčnih drobcev iz vsakdana z »drugačnimi« in zanimive izkušnje nekaterih pedagoških delavcev.

Več »Klik za več!«

Za vas smo še pripravili …

Naša kolumnistka Jasna Kontler – Salamon tokrat v svoji prvi inventuri ugotavlja, da še zdaj ne vemo, kam spada višje šolstvo, zanima jo tudi, ali bo nemara res konec dozdajšnje prakse, ko so se absolventi ali večni študenti vpisovali na višje šole samo zato, da so dobili status rednih študentov … Dr. Mojca Kovač Šebart v svoji zadnji kolumni v tem letu poziva k temu, da se ponovno zavemo, kako potrebna je v šoli občutljivost do drugih. Temeljno vodilo pri tem naj bo skupni okvir vrednot, kajti za drugega niso nujno samoumevne nekatere vrednote, ki se nam zdijo naravne. V rubriki Klic po spremembi člani odbora Kakšno šolo hočemo ugotavljajo, da so bile nekatere stvari v osemletni osnovni šoli mnogo bolje urejene. Pristavljajo tudi svoje predloge – predvsem glede ocenjevanja vedenja, nacionalnega preverjanja znanja, kodeksa oblačenja … V našem prazničnem časniku predstavljamo tudi življenje in strast mlade plesalke. Ob njenih mehkih gibih se besedni svet umakne in pokloni čutnemu in doživetemu. V besedi in sliki smo ujeli tudi drugačen, svojevrsten in tako prvinski tango mladega virtuoza na harmoniki Marka Hatlaka. A to še ni vse! Več v praznično obarvanih ŠR!

Ne prezrite!

CMEPIUS tokrat predstavlja svojo zgodbo o uspehu, valorizacijsko konferenco Ustvarjalnost in inovativnost v programu Vseživljenjsko učenje ter letošnje nagrajence nacionalnih priznanj Jabolka kakovosti 2009.

Mens mentis – družba različnih narodnosti, etničnih pripadnosti, kultur in veroizpovedi vabi vse osnovnošolce, da se pridružijo nagradnemu natečaju kreativnega ustvarjanja. Zavod RS za šolstvo vabi na razstavo Inovacija najde pot in svečano podelitev priznanj Blaža Kumerdeja. Založba Rokus Klett predstavlja svoje novosti – tokrat so namenjene osnovnošolcem, ki si želijo zboljšati svoje ocene.

Prelistajte praznični časnik in preberite, kdo vse se je spomnil na vas.

 V tokratni številki Šolskih razgledov boste našli tudi PRAZNIČNO NAGRADNO KRIŽANKO. Med razgledovci, ki nam boste do konca tega leta poslali pravilne rešitve križanke (zadošča pravilno izpisano geslo), bomo izžrebali kar dvajset srečnežev. Skupaj z založbami jim namenjamo prikupne nagrade.

Priložnost za razgledovce

Dragi razgledovci! Za vas smo tokrat pripravili še posebne novoletne knjižne popuste. A to še ni vse. Po posebno ugodni ceni si lahko v teh predprazničnih dneh privoščite prav posebno sproščujočo in zdravilno masažo. Ne zamudite izjemnih priložnosti! Več o tem v sveži številki Šolskih razgledov.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.